Fırtına deresin'de rafting
12 Şubat 2023
Adrenalin tutkusu olan sporseverlerin son dönemlerdeki tercihi raftingtir. Rafting her yıl amatör veya profesyonel fark etmeksizin on binlerce kişinin büyük bir tutkuyla yaptığı bir ekstrem sporudur. Keyifli bir rafting için debisi ve hızı yüksek akarsular tercih edilmektedir. Hızla akan akarsular karşısında alabora olmamak için verilen mücadele bu şekilde daha zevkli bir hale gelmektedir. Ülkemizde de rafting yapılabilecek oldukça güzel yerler bulunmaktadır ve en iyi rafting yerleri arasında Fırtına Deresi oldukça popüler bir konuma sahiptir. Peki Fırtına Deresi nerededir? Rafting için ne gibi olanaklara sahiptir? İşte tüm bu soruların cevabı Bigezda turizm  Fırtına Deresi’nde rafting içeriğimizde


Fırtına Deresi ya da Eski Yunancadaki adıyla Peruma, Doğu Karadeniz’de yer alan akarsulardan biridir. Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesiyle oluşmuştur ve 68 km kadar bir uzunluğa sahiptir. Rize Ardeşen’in yaklaşık 2 km batısında yer alan bu akarsu çay bahçeleri içerisinde geçmektedir. Manzara ve doğa itibariyle rafting yapılmayacak olsa bile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Burada yıllık ortalama yağış miktarı 2.000 mm’nin üzerindedir. Akarsu çevresinde 4 bin metreye kadar yükselene yaylalar, binlerce bitki türü, yüzlerce kuş türü görülebilmektedir. Görsel güzelliği ile her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olmaktadır.

Türkiye’de en iyi rafting yerleri denildiğinde ilk akla gelen yerlerden başlıcası Fırtına Deresi’dir. Yemyeşil bir atmosfere sahip olan bu bölgede özellikle yaz ve ilkbahar aylarında rafting yapmak son derece keyiflidir. Fırtına Deresi’nde rafting yapılabilecek çeşitli parkurlar yer alır. Bu parkurlar zorluk dereceleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır.

 

 

1 Numaralı Parkur (Gezi Parkuru): Akarsuyun dokuzuncu kilometresinde başlayıp yüzme alanında son bulmaktadır. Parkurun uzunluğu yaklaşık 2,5 km’dir. Zorluk bakımından en düşük olanı 1 numaralı parkurdur. Fırtına Deresi’ni ilk kez görecek olanlar için ideal seçenektir.

2 Numaralı Parkur (Ticari Parkur): Fırtına vadisinin dokuzuncu kilometresinden başlar ve 8 km devam eder. Parkur içerisinde birkaç tane zorlu geçişli alanlar bulunsa da zorluk derecesinin düşük olduğunu söylemek mümkündür. Rafting konusunda pek tecrübesi olmayanlar için uygundur.

 

3 Numaralı Parkur (Yarı Profesyonel): Vadinin on yedinci kilometresinden başlar ve 9 km devam eder. 2 numaralı parkura zorluk bakımından biraz benzerdir. Belirli noktalarında yüzme molaları verilebilmektedir. Rafting konusunda deneyimli olanlar için idealdir.

 
 

4 Numaralı Parkur (Profesyonel): Vadinin yirmi ikinci kilometresinden başlar ve Çamlıhemşin’e kadar ulaşır. Yaklaşık uzunluğu 23 km’dir. Parkur boyunca derenin taşlık alanlarından geçilir. Zorluk derecesi en yüksek olan parkurdur ve rafting konusunda tecrübeli olanlar için uygundur.

Fırtına Deresi Nerede? Fırtına Deresi’ne Nasıl Gidilir?

 

Fırtına Deresi Rize’de Kaçkar dağları eteklerinde yer almaktadır. Rize’ye 77 km, Trabzon’a 154 km, Ankara’ya 850 km, İstanbul’a ise 1225 km uzaklıkta yer almaktadır.

Paylaş: