Medea Heykeli

Medea (Altın Post) Heykeli, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki Batum şehrinin Avrupa Meydanı’nda gökyüzüne yükseliyor. Şehrin hemen her yerinden görülen bu heykel heykeltıraş David Khmaladze tarafından yapılmış.

Medea’nın boynundaki kolye ve başındaki taç da altındandır ve bölgede yaşayan Kolhida Krallığı’nın binlerce yıllık usta altın işlemeciliğine işaret eder. 1 milyon Lari’ye mal olmuş heykel 6 Haziran 2007’de açılmış. Fıskiyeli havuzu, çocuk oyun alanları ve yeşil dokusuyla kentin buluşma noktası olan parkın merkezindeki heykel oldukça popüler.

Batum şehrinin yeni sembollerinden Medea Heykeli, Kafkaslar’ın mitolojik yüzünü de temsil ediyor. Altın Post, Yunan mitolojisinde zenginliği, gücü ve iktidarı sembolize eder. M.Ö. 3. yüzyılda yaşamış Rodoslu şair Apollonios, Argonautika adlı ünlü eserinde Helen Iason ve Argonotların, Altın Post’u ele geçirmek için yaptıkları efsanevi yolculuğu anlatır. Esere göre, Medea, Kolhida kralı Aites’in kızıdır. Medea, Altın Post’u almaya gelen Helen Iason’a aşık olur. Ancak Kral Aites, Iason’un gerekli şartları yerine getirmesi halinde Altın Postu Yunanlılara vermeye razı olur. Iason önce ateş püskürten öküzlere boyun eğdirip, başlarına boyunduruk geçirecek ve büyük bir tarlayı sürecektir. Sonra Iason’un ejderhayı öldürmesi ve onun dişlerini toprağa ekmesi gerekir. Bu dişlerden savaşçılar çıkacaktır. Iason’un bu savaşçılarla savaşması ve onları yenmesi gerekir. Bunu Aites’in dışında kimse yapamayacaktır. Ancak Medea, aşık olduğu Iason’a yardım eder ve Altın Post’u almasını sağlar.

Medea, Iason ile Kolhida’yı terk eder ve Yunanistan’a gider. Ancak yıllar sonra Iason başka bir kadınla evlenmek isteyince Medea, tekrar Kolhida Krallığı’na döner. Bu sefer de amcasını tahttan indirerek babasının yeniden tahta geçmesini sağlar.

İşte yüzyıllar sonra bu güçlü kadın, Batum’da elinde Altın Post bulunan Medea heykeliyle yeniden canlandırılır.

Paylaş: